Fogadjunk, hogy a rengeteg kardiozással az a célod, hogy csökkentsd a testsúlyodat. Tulajdonképpen mindezzel nincs baj, de néhány dologgal tisztában kell lenned:

 1. Diéta nélkül nem fog menni a fogyás
 2. Rendkívül oda kell figyelned a pulzusszámodra ahhoz, hogy az ténylegesen hasznos legyen
 3. A pulzusszámhoz (tartományhoz) érdemes igazítani azt, hogy hány percet kardiozol
 4. Mit nem szoktak alkalmazni átlagban az emberek?

Nézzük meg ezeket egy kicsit alaposabban.

 1. Ha nem csökkented az eddigi megszokott kalória mennyiséget, akkor ne várj eredményt. Ha nem vagy tisztában azzal, hogy mikor mit érdemes bejuttatnod a szervezetedbe, akkor kérj szakértői segítséget. Hidd el, néhány tanácsadás képes megváltoztatni az egész felfogásod, hozzáállásod az étkezésekhez.
 2. Megkülönböztetünk magas és alacsony intenzitású kardio edzést, amely az EGYÉNI pulzushoz igazodik. Hogyan tudod kiszámítani a saját értékeidet?
  – Először is számold ki a maximális pulzusod: 220-életkor
  – Alacsony pulzustartomány (aerob edzés): Kapott max pulzus*60/100=ez az alsó határ; max pulzus*75/100=ez pedig a felső határ. A két érték között kell tartanod a pulzusodat ahhoz, hogy elérd a kívánt eredményt.
  – Magas pulzustartomány: Kapott max pulzus*75/100=ez az alsó határ; max pulzus*85/100=ez pedig a felső határ. A két érték között kell tartanod a pulzusodat ahhoz, hogy elérd a kívánt eredményt.
 3. Az alacsony pulzustartományú edzéseknél legalább 40 percet el kell tölteni az adott testmozgással, annak érdekében, hogy az ténylegesen hatékony legyen a zsírégetés szempontjából.
  A magas pulzustartományú edzés szintén égeti a zsírt, de vele együtt az izomrostok között található szénhidrátot (glikogént) is lebontja. Időtartam mindössze 10-15 perc.

 4. A többség nem ismeri vagy szimplán csak nem kedveli az intervallumos vagy fartlek edzést. Mi a különbség a kettő között?
  Intervall edzés (anaerob): A terhelési és pihenési szakaszok tervszerű váltakozása. Egy nagy általánosság az, hogy a pihenési szakaszban (nem szabad megállni) a pulzusszám nem mehet 120 ü/p alá, ugyanis akkor a hajszálerek megkezdik az összehúzódást. Ha ténylegesen a pulzussal szeretnél játszani, akkor a felső határ a max pulzusod 80-90 %-a, míg a pihenési szakasz addig tart, amíg a pulzusszámod eléri a maximális pulzusod 60%-át.
  Fartlek edzés (anaerob)Az ember belső érzete alapján dönti el (például) a futó sebességet. A terhelést így egy hullámzó ritmus jellemzi, ami remek keringési rendszer fejlesztő hatással bír.
  Ez a két módszer remek kiegészítései lehetnek a megszokott kardio edzéseknek. Előnye, hogy nem kell 40 percen keresztül egy iramban dolgozni, hanem elegendő 15-20 perc. Próbáld ki! Hidd el, hogy brutális izzadáson fogsz keresztül menni!

Élettani szempontból az aerob és anaerob edzés számot ponton eltér egymástól. Mindkettőnek megvan az előnye és hátránya, éppen ezért célszerű mindkettőt alkalmazni.

A súlyzós edzés is háttérbe szokott szorulni a kardio kardio kardio – fogyni vágyók edzéseiben. Többségében azért, mert félnek attól, hogy az erősítés hatására nem lefogyni fognak, hanem megvastagodnak. Mindent ésszel kell csinálni, tervszerűen és akkor elérhető a szép, tónusos izomzat.

Erősíteni kell a test különböző izmait. Óriási hangsúlyt kell fektetni magára a törzs izomra. Mindehez kell súlyzó? Nem feltétlen! Saját testsúlyos gyakorlatokból millió féle van, amik sok esetben épp oly nehezek tudnak lenni, mintha súlyzóval dolgoznánk.

Ha súlyzós/saját testsúlyos edzésre adod a fejed, akkor érdemes a kardiozást az edzés végére időzítened.