Ez a kijelentés számomra nagyon érdekes, főleg, hogy egy olyan ember szájából hallottam, akinek soha életében nem volt problémája a súlyával. Ő azok a ‘szerencsések’ közé tartozik, aki megehet akár egyszerre egy egész malacot, még se hízik el.  Na de mégis mi állhat a kijelentés mögött?

Az ember nem képes akkor fogyni, ha:

 • Nincs meg a kellő elhatározás
 • Nem csökkenti a napi kalória bevitelt
 • Nem növeli a napi mozgásmennyiséget-minőséget
 • Túl sűrűn iktat be csaló napokat
 • Elkezd koplalni és folyamatosan éhezik
 • Túl kevés kalóriát juttat be a szervezetébe
 • Nem a szervezetének szükséges ételeket fogyasztja
 • Túl sok szemetet eszik
 • Nem fogyaszt elegendő mennyiségű folyadékot (cukormentes)
 • Nincs akarata, kitartása
 • Valamilyen betegségben (élettanilag megmagyarázható) szenved
 • Nem is akar

Egy szó mint száz, az ember akkor nem képes fogyni, ha nem változtat az addig kialakult életmódján.

Nem túl bonyolult dolog a fogyás, de sokaknak annál nehezebb! Óriási dolog változtatni az évek óta folyamatosan követett életmódon. Rengeteg mindent fel kell dolgozni és most nem a kajálásokról beszélek, hogy a vacsorára megvett gyorséttermi hamburgert le kell cserélni inkább valami kalória szegényebb ételre, hanem arról, hogy mi zajlik le az emberek lelkében. Mondhatni 180 fokos fordulatot kell venni például már akkor, ha belép az ember vásárolni egy üzletbe, piacra vagy leül egy étterembe vacsorázni, esetleg elmegy a barátokkal egy este kikapcsolódni valahova (hisz tudjuk, hogy mit okoz az alkohol fogyókúra szempontjából.)

Sok esetben meg kell küzdeni a családi “nem értem miért fogyókúrázol”, kérdésekkel is. Az olyan

kedves kijelentésekkel, mint például: “ez a süti nem fog ártani a fogyókúrádnak”.  Hát persze, hogy fog, de felesleges is ezt magyarázni. Nagyon nehéz olyan esetben követni az addig kialakult diétát, ha az ember egy ehhez hasonló környezetben él és nap mint nap az ilyen kijelentéseket hallgatja. Ilyen esetben a környezetben lévőknek IS VÁLTOZNIUK, VÁLTOZTATNIUK KELLENE, mert így nem könnyű erősnek maradni és ellenálló a cukorbombáknak! Nem feltétlen arra gondolok, hogy az ő életmódjukat kell megváltoztatni, hanem arra, hogy hogyan viselkednek a fogyni vágyóval.

 

Felmerülhet az is, hogy valakinek azért nem megy óriási léptekben a fogyás, mert valamilyen betegségben (élettanilag megmagyarázható) szenved. Nagyon egyszerű példát fogok említeni: alul működik a pajzsmirigy, ami azt okozza, hogy teljes mértékben lelassul az anyagcsere, ami nem éppen a fogyást segíti elő. Egyszerű vérvizsgálattal erre rá lehet jönni (TSH szint) és gyógyszeresen kezelni kell a kialakult problémát. Ezt követően nem fog egyből megindulni a fogyás, fontos kialakítani a megfelelő diétát, de a fő probléma meg lett oldva. Innentől kezdve már csak a türelemmel és kitartással kell szórakozni. Természetesen itt is kihat az emberi lélekre a sok-sok sikertelen diéta, testmozgás, de remélhetőleg ezen sikerül túllendülni.

Manapság edzőként azt tapasztalom, hogy a fogyni vágyók nagyobb többsége elkezd koplalni. Ez egy nagyon rövid ideig működik, de idővel erre rájön a szervezet és elkezd tartalékolni és csak jojozni fog a testsúly. Az alapanyagcsere azt a kalóriamennyiséget mutatja meg, amire a szervezetnek szüksége van, hogy normálisan tudjon működni (élettani funkciók).  Tehát ha egész nap fekszel az ágyban és nem csinálsz semmit sem csak nézed a falat, erre a mennyiségre akkor is szükséged van. A napi kalóriaszükségletet tehát befolyásolja a BMR (alapanyagcsere), az, hogy férfi vagy, vagy nő, valamint mennyi testmozgást végzel átlagosan egy nap, továbbá bizonyos esetekben külső körülmények (pl.: időjárás) is.

 

“Nem is akar” – írtam korábban. Igen. Vannak olyan túlsúllyal élő emberek, akik egyszerűen nem akarnak a kilóktól

megszabadulni. Elfogadták magukat úgy, ahogy vannak. Ha ezt sikerül valakinek megtennie és az a túlsúly számára nem életveszélyes, akkor én úgy gondolom, hogy azt el kell fogadni. Nekem is akad olyan vendégem, akinek nem célja a fogyás, mindössze azért jár le edzeni hozzám, mert jól esik neki a testmozgás. Kész. Punk tum. Ettől még ő nem rossz ember.

 

A fogyókúra nem egy bonyolult dolog, de annál összetettebb és sokszor ez teszi nehézzé, de ha valakinek sikerül, akkor az igenis példaértékűvé válik. A mai világban az emberek nagy többsége túlsúllyal küzd és sajnos nem elegen akarnak ellene tenni. Bolond ember az, aki azt feltételezi, hogy ez egyszerű és egyik pillanatról a másikra megy, de bolond ember az is, aki azt feltételezi, hogy neki lehetetlen a fogyás. Mindenkinek sikerülhet, csak a kirakós darabkáit kell hosszú időn keresztül pakolgatni és eljön majd azaz idő, amikor összeáll a ‘kép’.