Melyik nő ne szeretné, hogy formás, kerek feneke legyen? Szerintem ezzel mindannyian foglalkozunk. Gondolj arra, hogy éppen felpróbálsz egy nadrágot. Fogadjunk, hogy megfordulsz a tükör felé fenékkel és megnézed hogyan áll rajtad hátulról is. Vagy mégse? Szerintem a válasz 99,9%-ban az, hogy igen, magyarán fontos neked az, hogy hogyan mutat a feneked az újonnan vásárolt nadrágban. Lássuk be, egy szépen kidolgozott farizom esztétikus látványt nyújt.

Annak érdekében, hogy hatékonyan tudd fejleszteni a farizmodat, úgy gondolom, hogy érdemes tisztában lenned magával az izomcsoporttal, ugyanis tudnod kell azt, hogy elkülönítünk nagy-, közép- és kis farizmot, melyek eltérő funkciókkal bírnak. A nagy farizom fő feladata a csípőízület feszítése, tehát befolyásolja a testtartást, az egyensúlyi helyzetet, továbbá rögzített törzs esetén a combot hátrafelé mozgatja. A középső farizom a combot kifelé és befelé forgatja, valamint távolítja, míg a kis farizom szintén részt vesz a comb távolításában és befelé forgatásában.

Azért, hogy mégis segítsek ezzel a cikkel neked, nézzünk néhány olyan feladatot és kombinálást, melyeket konditermi gépek nélkül is meg tudsz csinálni és segítenek a célod (kerek popsi) elérésében:

  1. Guggolás: Kisujjadon jöhet már ki, de elmondom én is. Gyakorlat végrehajtás közben a térded ne menjen a lábfej vonala elé. Gondolj szimplán egy kis gyerekre ahogy guggol. Tökéletes! Lehet mintázni őket. Érdemes a guggolást összekötni például egy pilates labdával. Tedd a térdeid közé, és amikor süllyeszted a súlypontodat, akkor a térdeiddel nyomd össze ötször a labdát. A belső comb izmaid kényszerülnek munkára. A terpesz szélessége és a lábfej helyzete is befolyásolja azt, hogy éppen a farizom mely része dolgozik hangsúlyosabban, így érdemes ezeket is variálni. Például: bolgár guggolás vagy kehelyguggolás vagy egylábas guggolások.
  2. Kitörés: Kisujjadon jöhet már ki, de elmondom én is. Mikor kilépsz előre, akkor figyelned kell arra, hogy a térded ne menjen a kilépett lábfej vonala elé. Viszont! Amit sokan nem tudnak: a kitörés alapvetően úgy helyes, hogy az elől lévő láb térde a boka felett van, míg a hátul lévő térd a csípő alatt, egy síkban. Továbbá figyelned kell a törzsed helyzetére is, ne dőlj előre, maradjon a felsőtest függőleges. A kitörést variálhatod elég sok féleképpen. Előre, hátra, jobbra, balra. Csinálhatsz felugrásokat is helyben lábtartás cserével vagy lábtartás csere nélkül, sőt még súlyt is foghatsz a kezeidben
  3. Fellépés padra/emelvényre: Állj szembe a paddal és lépj fel rá. Kombinálás képen variálhatod úgy, hogy lelépést követően hátra vagy oldalra csinálsz egy kitörést és még megspékeled egy helyben felugrással. Imádni fogod! Súlyzóval is nehezítheted a gyakorlatot.
  4. Csípőemelés: Hanyattfekvésben lábfej egy lábfej távolságra a fenéktől, csípőszéles terpeszben. Csípőemeléseket kell végezni (mindig ráfeszíteni a farizomra). Végezheted a gyakorlatot egy lábbal is, a másik lábadat elemeled a levegőbe. Nehezítheted úgy is, hogy csak a sarkaidon van a támasz.
  5. Lépcsőzés: Hanyagold a liftet, lépcsőzz!

Mindezeket természetesen konditeremben is végre tudod hajtani, valamint ott különböző gépek segítségével még inkább kombinálni, nehezíteni tudod az adott feladatot. Eredményességet tekintve az a jó, ha egy héten legalább kétszer, háromszor tudsz foglalkozni ezzel az izomcsoporttal és a lehető legtöbb gyakorlatot be kell vetned. Ha leragadsz egy feladattípusnál és ismétlésszámnál, akkor nem fog tovább fejlődni az izom, hisz nincs új ingereknek kitéve, amelyek fejlődésre kényszerítenék. 

Egy biztos: különbözőek vagyunk. Van aki, mondjuk ki, olyan szerencsés, hogy a genetikájának köszönheti a kerek fenekét, még vannak mások, akiknek rengeteget kell tenniük annak érdekében, hogy a fenekük olyan formát öltsön, amilyenre vágynak. A hosszú pulcsi és kabát most ebben az időszakban még remek funkciót szolgál annak, aki elakarja takarni a nagy vagy éppen lapos fenekét, viszont remélhetőleg már tényleg jön a jó idő és vele együtt a lengébb öltözet. Vedd rá magad a mozgásra és alakíts az alakodon úgy, hogy te is elégedett legyél a tükörképeddel, ha felpróbálsz egy új nadrágot.

Egy szó, mint száz, a kerek popsi titka a rendszeres és hatékony edzés, továbbá a megfelelő táplálkozás.