Állandó kérdésként merül fel az, hogy edzés után mikor és mit érdemes enni. Mielőtt cselekednél, érdemes utánanézned a dolgoknak, hisz elsősorban a te célodról van szó.  Tisztázd magadban azt, hogy fogyni, szálkásodni, izomtömeget  szeretnél építeni vagy csak szimplán az általános fittséged fenntartása a cél. Ez fogja meghatározni azt, hogy mikor, mennyi szénhidrátot vagy éppen fehérjét kell bejuttatnod a szervezetedbe edzést követően. Ne feledd, a táplálkozásod legalább annyira meghatározza a sikeres cél elérést, mint az edzés!

Fogyás:

A fogyni vágyók sokszor elkövetik azt a hibát, hogy az esti edzést követően már félnek a késői órákban étkezni „Este már nem eszek, későn érek haza edzés után”. Általános tanács az, hogy ha fogyni szeretnél, akkor az edzés befejezése után nagyjából 30 percig ne juttass be a szervezetedbe semmilyen tápértékű ételt, folyadékot, mert akkor biztos, hogy a szervezeted az elraktározott dolgokhoz fog hozzányúlni. A legfontosabb az legyen ez alatt az idő alatt, hogy odafigyelsz a folyadék és ásványianyag pótlásra. De semmiképp ne kövesd el azt a hibát, hogy utána nem vacsorázol, hisz gondolj abba bele, hogy maga az edzés mennyi energiát vett igénybe! Itt a többi céllal ellentétben kijön az a különbség, hogy nem kell szénhidrátot pótolni, viszont sokkal inkább oda kell figyelni a fehérjebevitelre, illetve a magas rosttartalmú ételek fogyasztására annak érdekében, hogy éjszaka a megpihent szervezet, az emésztőrendszer megfelelően tudjon működni, mely tudjuk, a fogyást is elősegíti.

Szálkásítás, tömegelés:

Ellentétben a fogyással, ha szálkásítás vagy tömegelés a cél, akkor azért van szükség mondhatni a rögtön turmixra, shake-re vagy étkezésre, mert az edzés alatt rengeteg tápanyagra van szüksége az izmaidnak, főképp glikogénra, amit annak érdekében, hogy fejlődni, erősödni tudj, pótolnod kell. Figyelned kell arra, hogy az edzést követő étkezésed vagy kisétkezésed tartalmazzon fehérjét, illetve egyszerű szénhidrátokat is. Tévhit, ha azt gondolod, hogy ezektől te el fogsz hízni. Minderre azért van szükség, mert így az edzés során keletkezett mikrosérüléseket helyre tudja hozni a szervezeted, továbbá a kifáradt izmokhoz így könnyebben jut el a tápanyag. A szervezetnek ez egy fajta válaszreakciója (megemelkedik az inzulinszint), ami nagyjából 1-2 órán keresztül tart, így éppen elég idő van a következő étkezésig, aminek már szilárdnak kell lennie. Szálkásítás és tömegelés esetében az edzést követő fehérje bevitellel (0,5g/tskg) nem szokott probléma lenni, viszont a szénhidrát mennyiségére nagyon oda kell figyelni. Ha pontos akarsz lenni, akkor kiszámolhatod azt, hogy ténylegesen neked mennyire van szükséged, ugyanis ha túl sokat juttatsz be a szervezetedbe, akkor az be fog épülni a zsírsejtekbe. Figyelembe kell venni az edzettségi állapotodat, az elvégzett edzés terhelés összetevőinek mutatóit, továbbá azt, hogy mennyire vagy fogékony a zsírosodásra. Az általános arány 1g/tskg.

 

Általános fittség:

Harmadik opcióként az általános fittség fenntartását jelöltem meg, aminek az esetében a korábban olvasott dolgokkal, mondhatni, nem kell foglalkozni. Nyilván egy-egy turmix-szal nem fogsz ártani magadnak, hisz a te izmaid is dolgoztak edzésen és szükséges a megfelelő tápanyag utánpótlás a fejlődés, regeneráció érdekében, de nem eget rengető az sem, ha nem juttatsz be egyből semmit a szervezetedbe, majd csak a következő táplálkozás során.

A fent leírtak természetesen csak ténylegesen akkor válnak hasznos gondolatokká és cselekedetekké, ha a napi rutin étkezéseid rendben vannak. Célodnak megfelelően kell kalóriát bejuttatnod a szervezetedbe és figyelned kell arra, hogy milyen arányban fogyasztasz fehérjét, szénhidrátot és zsírt.