Csak, hogy tisztázzuk az elején. Ez nem ítélkezés. Ez egy laikus véleményalkotás, amely arról szól, hogy a túlsúlyos szülők tehetnek arról, hogy a gyerekük is túlsúlyos.

Őszintén megmondom, sajnálom, hogy erről írok éppen, de az utóbbi időben nagyon rá állt a szemem arra, hogy ha meglátok egy túlsúlyos gyereket, akkor az első az, hogy a szülőt veszem alapul. Ő is túlsúlyos vagy nem? A nagy átlag azt mutatja, hogy igen, ő is túlsúlyos. Ebben a leírásban nincs semmi féle szociológiai kimutatás, hogy hány %-ban igaz ez, de ha már eljutottál idáig, hogy olvasod a cikket, akkor arra kérlek, hogy az elkövetkezendő pár napban figyeld. Esetleg ha jellemző rád, hogy felnőtt szülőként túlsúlyos vagy, a gyereked is az? Elgondolkodtál már azon, hogy van-e összefüggés a kettő között?

Én merem állítani, hogy igen, van! Ha a gyermek túlsúlyos, akkor arról 99%-ban a szülő tehet!

Mielőtt belekezdenék a téma boncolgatásába nézzétek át ezt a táblázatot. Teljesen átlag testmagasságokat és testsúlyokat jegyez fel életkorra lebontva.

Túlsúly táblázat

forrás: gekkonet.hu

Több tényező is hozzá járulhat ahhoz, hogy a gyermek testsúlya eltér az átlagostól. Minimális mennyiségben genetika. Igen, minimális mennyiségben. Számomra az nem elfogadható magyarázat, hogy azért túlsúlyos a gyerek, mert erős a csontozata (na ne máááár, akkor mi az a hurka a hasánál már bocsánat), vagy az apja is ilyen volt gyerek korában…..Nem, nem és nem. A gyerek azért túlsúlyos, mert olyan életmódmintát kap.

Hogy mik válthatják ki a túlsúlyt már gyermek korban?

1. Szülők életmódja.

Kegyetlen valóság_2

Röviden: túlzott mértékű helytelen táplálkozás és inaktív életmód.

Bővebben:

1.1. Ajánlott napi ötszöri étkezésnél többször fogyasztanak táplálékot (ami még hagyján), de nem éppen megfelelő mennyiségben és minőségben. Megrakott, púpozott tányérok naponta 2-3x és akkor még esetlegesen repeta. Állandó nassolások (csoki, chips, fagyi, stb….). Zsíros, egészségtelen ételek fogyasztása, ahelyett, hogy több figyelmet szentelnének arra, hogy a gyermek egy fejlődő szervezet, szüksége van a vitaminokra, ásványi anyagokra, a megfelelő, helyes, tápérttékben gazdag, változatos táplálkozásra.

1.2. Inaktív életmód. Ha ezt látja a gyerek, akkor nagy valószínűséggel ezt fogja követni. Nem fog kimenni a kertbe és fára mászni vagy labdázni, esze ágában sem lesz sportfoglalkozásra eljárni, mert persze, hogy kényelmesebb a TV és laptop, tablet, okostelefon előtt görnyedni és chipset zabálni mellé. A szülő is munka után hazaesik és ezt csinálja. A gyerek iskola után hazaesik és ezt látja, ezt csinálja.

2. “Egyél még, Afrikában bezzeg éheznek!” – Ne tömd a gyereket, nem kacsa!

Igen, egy idő után eljutunk oda, hogy a gyerek szót akar fogadni. Csecsemő és kisgyermek korban még inkább az a jellemző a gyerekekre, hogy ha nem éhesek, akkor nem esznek, abbahagyják az evést, ott hagyják a maradékot, viszont az óvodás, kisiskolás és prepubertás korban ez már megváltozik. A felnőtt fogja a tányérjába kipakolni az ételt és azt bizony (sajnos még mindig előfordul) meg kell enni. “Edd meg, ha kiszedtem a tányérodra.” Edd meg, Afrikában bezzeg éheznek”. Kérdem én: miért?! Miért nem lehet eltenni az otthagyott maradokot?! Jó lesz az másnap is! Nem kell teletömni a gyereket, ha azt érzi, hogy jól lakott, akkor békén kell hagyni, nem kacsa!

Nagymamák….nem kell leírnom a szöveget, ugye? Mindenki ismeri. “Alig ettél, egyél még. Van még ez is, az is. Abból még nem is ettél!” Szegény gyerek….persze, hogy nem akar a nagyinak csalódást okozni, legfőképp megbántani nem akarja, persze, hogy eszik, hiába durran ki. Inkább el kell csomagolni, majd eszik belőle, ha éhes lesz. Nem feneketlen kút az a pici gyomor!

3. Ajándékok

Volt már úgy, hogy verseny után egy gyerek (sportoló!!!) az alábbit mondta: “Ha jól sikerül a verseny, akkor kapok egy iphone 5-öt.” Nem értettem, hogy egy 10 éves gyermeknek miért van szüksége iphone 5-re. Most mondhatjátok, hogy maradi vagyok, kell már egy gyereknek telefon. Igen, egyetértek, kell, főleg ha egyedül jár iskolába, edzésre, külön órákra, de iphone 5?! Nem mindegy milyen telefon? Tudjon üzenni meg hívni és kész. Tudom a mai világban már ciki az ilyen telefon. Szerintem meg az a ciki, ha egy 10 éves gyereken már legalább +10-15 kg súlyfelesleg van! Ez a példa most egy sportoló gyerek által jött, de biztos vagyoik benne, hogy egy nem sportoló gyereknél is előfordulhat az ilyen.

Kérdés: Miért olyan ajándékot kell venni egy gyereknek, ami inaktivitásra ösztönzi????? Miért nem például egy rollert, görkorcsolyát vagy meglepni egy fára felszerelt kosárlabda palánkkal és labdával?! Nagyot kérnék? Nem hiszem.

4. Szabadidő, hétvége eltöltése 

Kegyetlen valóság_3

Nincs jogom beleszólni, persze, hogy nincs. Én is elfáradok hét közben, tudom, hogy jó lustizni, de azt is tudom, hogy az aktív pihenés is mennyire képes feltölteni és kipihentté tenni. Ki kell próbálni! Állj fel a kanapéról, mozdulj ki, találj ki olyan programokat, melyet a család összes tagja élvezni fog!

 

Ez nem mostanában alakult ki. 2009-es kutatások azt mutatták ki, hogy az elmúlt két évtized alatt az elhízott gyerekek száma minden életkorban megháromszorozódott. Elképesztő. Nyilván nagyon sokan foglalkoznak már ezzel, szeretnék ezt a számot lecsökkenteni, vagy ha nem is, de megállítani ezt a folyamatosan hízó számot. Én ezzel az írással csak arra szerettel volna rámutatni, hogy TI SZÜLŐK tehettek a legtöbbet ezért! Legnagyobb %-ban rajtatok múlik, higgyétek el nekem!

Biztosan nem lesz egyszerű. Eleinte a párodnak nem fog tetszeni az ötlet, mert miért változtatna, nincs ebben semmi különleges, ti így vagytok normálisak szöveggel áll majd elő, sőt a gyerekeid sem fognak örülni, ha eltűnik az állandó csokoládé utánpótlás. Igen, nehéz lesz. De Neked kell erősnek lenned! Neked kell elkezdened változtatni, megtenni az első lépést és hidd el, nyargalni fognak utánad! Látják majd a változást rajtad, ők is részt akarnak majd venni a különböző programjaidon és így szépen együtt kezdtek majd változni, és együtt fogtok életmódot váltani, együtt lesztek egészségesek!

Kezd el a változtatást, mert ezzel nem csak magadnak, a családodnak teszel jót!